Nimensä mukaisesti Jaakko Yli-Juonikkaan kirja Tuhatkaunokin tuho (Siltala 2024) on niin juonikas, että se tuhoaa itse itsensä. Eikä vain kirjailijan valitsemalla dekonstruktion eli purkamisen tarinalinjoilla vaan myös fyysisenä teoksena, kun Kuopion pääkirjastosta lainaamani kappale hajosi käsiin heti ensi lukemalla.
Epäilen, että olin ensimmäinen
sivunumerottoman, 1 265 grammaa painavan ja A4-kokoisen Tuhatkaunokin lainaaja
ja lukija. Kun varsin ohuella langalla tehty koptisidos ei kestänyt ensimmäistä
lukijaa, miten käynee seuraavalle lainaajalle.
Kustantaja Siltalan
mukaan Neljä ratsastajaa -sarja huipentuu 650-sivuisessa Tuhatkaunokin
tuhossa, joka ”palmikoi, bastardisoi ja romahduttaa Yli-Juonikkaan aiempaa
tuotantoa ja jatkaa monien edeltävien teosten tarinalinjoja”. Näillä keinoin ”kirjailija
etsii yhteyttä lukijaan, jolta peritään vanhoja velkoja”.
Vanhojen velkojen
lisäksi tulee uusia, jos kirjasto komentaa ensilukijan korvaamaan tuhotun kirjan.
Tai [Blokin] kuten kuuluu Tuhatkaunokin alaotsikko laminoidussa etukannessa. Yhtä ohuessa takakannessa on vain ISBN-tunnus. Painopaikkaa en löydä
sisäsivuilta enkä kustantajan sivuilta, joten epäselväksi jää, kuka vastaa
painojäljestä tai juoni – ehkäpä Yli-Juonikkaan avustamana – itse itseään
purkavan koptisidoksen.
Jälkistrukturalismia
Kuopion pääkirjaston
tiskillä lukijan harjoittamasta kirjan purkamisesta ei hermostuttu. Sidoksen
vilkaisun jälkeen todettiin vain, että korjaamme tämän. Kiitos.
Tänään Suomen arkistojen, kirjastojen ja museoiden hakupalvelustakaan en löydä Tuhatkaunokin painopaikkaa. Sivuluvusta Finna antaa eri tiedot kuin kustantaja: ”noin 560 sivua useina numerointijaksoina : kuvitettu ; 30 cm.”
Huomautukset: ”Osa
sivuista ylösalaisin.”
Kaupungilla on myös kuultu, että netissä on video – tai Siltalan sivuilla on nähty liikkuvaa kuvaa – jossa Yli-Juonikas ja kirjailija Harry Salmenniemi eivät dekonstruoi painojälkeä vaan liimaavat kansikuvia Tuhatkaunokkeihin samalla tavalla kuin runoilija Tuija Välipakka lisäsi kuusen neulasen Saari josta olen poissa -kokoelman (2024) esilehdille.
Postpoststrukturalismia 14.10.2024
Kriitikko Ville Hänninen ei näe Tuhatkaunokin tuhossa kansia. Hänninen käsittää teosta määrittäväksi tekijäksi alaotsikon [Blokki], jolla hän tarkoittaa koptisidosta mainitsematta ”langoilla yhteen sidottua arkkinippua”.
Hänninenkään ei mainitse ”A4-kokoisen formaatin” painopaikkaa, mutta kertoo Parnasson 5/2024 Kirjan takana -palstalla Katri Astalan graafisen toteutuksen ja taiton tekijäksi. Kirjan poikkeuksellinen muoto syntyi kuitenkin keskusteluissa kustannustoimittaja Antti Arnkilin kanssa. Arnkilin mukaan:
Teos on niin säpäleinen, ettei se edes pysy jämptisti kasassa. Yksittäiset arkit vaikuttavat siltä kuin ne olisi vain kyhätty kokoon.