Kuoharit I-III (2018) 454.
Savonia-raadin puheenjohtaja Varpu Puskala (kesk) kommentoi kuopiolaisen Ritva Kolehmaisen Facebookissa herättämää keskustelua. Tällä kertaa kirjallisuuspalkinnon uudistamistarpeen herätti Wilhelmiina Honkasen mielipidekirjoitus Savon Sanomissa 13.12.2024.
"Hassua kyllä" kahvitarjoilusta säästäminen saattaa olla se viimeinen pisara, joka saa savolaisenkin liikkeelle kevään alue- ja kuntavaaleissa niin, että Savoniakin päivittyy 2000-luvulle. Oma ehdotukseni löytyy romaanin Kuoharit I–III (2018) sivuilta 454 –456.
”Savonia-palkintoraati uudistuu kuntavaalikausittain joka neljäs vuosi. Kaupunginhallitus nimittää raatilaiset samoin periaattein kuin muutkin lautakunnat eli demokraattisesti poliittisten voimasuhteiden mukaan. Puheenjohtaja tulee valtuuston suurimmasta puolueesta.
Raati uusiutui kolme vuotta sitten lähes täysin, vain minä olin ollut aiemmin raadissa mukana. Kaikki muut raadin jäsenet olivat uusia. Raadin 9 jäsenestä 5 on työikäisiä eri alojen ihmisiä iältään noin 30-50 vuotiaita. Meitä eläkeläisiä on nyt neljä. Raadin sääntöjen mukaan kaksi raatilaista tulee olla henkilöitä, joilla on kirjallisuusalan yliopistotutkinto tai kirjallisuusalan opintoja yliopistosta tai kulttuurialan vahva tuntemus. Nämä kaksi asiantuntija jäsentä tällä kaudella ovat taidemuseon johtaja Anna Vilkuna ja kaupunginkirjaston informaatikko Essi Löytynoja. Lisäksi mukana on kirjastolta henkilö,joka kirja-alan hyvin tuntevana henkilönä yhteistyössä kirjaston kanssa hankkii ja toimittaa raadille kirjat joko suoraan kustantajilta saatuina tai kirjaston kirjojen lainoina. Hän ei osallistu kirjojen arvioimiseen eikä päätöksentekoon.
Raadin kokoonpano, säännöt ja kaikki vuosien mittaan ehdokkaina ja palkittuina olleet kirjailijat ovat jatkuvasti esillä Kuopion kaupungin sivuilla kaupungin palkintojen yhteydessä. Samaten nämä tiedot menevät joka vuosi lehdistötiedotteiden mukana lehdistölle. Hyvin useasti lehdet kuten esimerkiksi tänä vuonna Savon Sanomat julkaisi palkinnon julkistamisen yhteydessä myös raadin kokoonpanon.
Eli summa summarum Savonia-palkintoraati on Suomen ainoa täysin demokraattisesti valittu kansanraati, joka edustaa kaikkia yhteiskuntaluokkia. Päätökset raadissa tehdään demokraattisesti äänestämällä.
Luottamustehtävä raatilaisena on yksi työlläimmistä, luemme vuosittain.noin 100 kirjaa. Nyt viime aikoina kirjat ovat alkaneet ilmestyä entistä enemmän syys-lokakuussa ehtiäkseen joulumarkkinoille. Tämä aiheuttaa valtavan paineen, varsinkin työelämässä oleville ja pienten lasten vanhempina oleville raatilaisille.
Tänä vuonna oli todella ikävää, että kahvitus jäi pois palkintojuhlasta. Siinä olivat syynä kaupungin uudet linjaukset tarjoilu- ja matkustusrajoituksista. Savoniaraati elää yhteiskunnallisen muutoksen ja kehityksen mukana. Tarjoilua ei siis tänä vuonna järjestetty, mutta sen sijaan ensimmäisen kerran Savoniapalkinnon historiassa musiikista vastasi iso 15-henkinen Taidelukio Lumitin sinfoniaorkesteri jousistoineen ja puhaltimineen. He soittivat upeasti Jean Sibeliuksen Valse Tristen, mikä ilahdutti monia kuulijoita.
Ensi vuosi on Kuopion 250-vuotisjuhlavuosi, joten paneudumme ehdokastilaisuuden ja voittajan palkintotilaisuuden ohjelmien suunnitteluun entistä tarkemmin ja toivottavasti kaupunki pystyy höllentämään juhlavuonna myös tarjoilurajoituksiaan.
Ja.vuoden 2026 alussa raadin kokoonpano jälleen taas muuttuu demokraattisesti, ihan miten kansa äänestämällä haluaa. Samaten toimintatapaa voi silloin jälleen muuttaa, jos ja kun tarve niin vaatii.”
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoista"Savonia ei uudistu, koska itse asian sijasta amatööripoliitikot pelkäävät; pelätään, että jos joku alkaa valittaa, nämäkin rahat leikataan kirjallisuuden tukemiselta."
VastaaPoistaSavonia-palkinnon päivittämisen tarpeesta kertoo sekin, että kuopiolaissyntyinen arvostelija Vesa Rantama ei edes mainitse palkinnon saajaa kritiikissään 15.12.2024. HS ei uutisoinut ehdokkaitakaan; arkiston tuorein Savonia-uutinen on vuodelta 2021.
VastaaPoistaKulttuuritoimittaja Eeva Lankolainen on oikeilla jäljillä todetessaan, että palkintoraadissa työskentely vaatii raakaa työtä: ”Se tarkoittaa satojen tuntien lukemista, raakaa ympärivuotista ilmaista työtä. Paineet kasvavat syys–lokakuussa, kun iso osa vuoden kirjoista ilmestyy. Marraskuussa ehdokasasettelun tulee olla valmis.”
VastaaPoistaMarraskuussa ehdokasasettelun ei tarvitse olla valmis, jos Savonian palkintosääntöä muutetaan niin, että esimerkiksi vuoden 2024 kirjoista mukana ovat syyskuun loppuun mennessä julkaistut teokset. Syyskuun jälkeen ilmestyneet luetaan vuoden 2025 raadissa. Näin toimien palkintoehdokkaat ehtisivät esiteltäviksi myös Turun tai Helsingin kirjamessuilla.
Tällaisia päivityksiä tarvitaan, että Kyllikki Helon (kesk) 1980-luvulta päästään 2000-luvulle myös Savon puolessa. Kuopion kaupungin juhlavuotena 2025 on avautunut sauma sääntöjen uudistamiseen, kun nykyinen poliitikkoraati ahkeroi viimeistä vuottaan.
https://www.savonsanomat.fi/paikalliset/8195192