lauantai 11. maaliskuuta 2023

Romaani Venäjän metsästäjät ilmestyy kesäkuussa 2023

 
Kesäkuussa ilmestyvä romaani kertoo Venäjästä ja kolmen miehen työmatkasta Kominmaalle. Erämies, konsultti ja tutkija lähtevät Komiin, jossa hirvien tarhaaminen onnistui jo Neuvostoliiton aikaan. Tarhaustaitoja tarvitaan hullun lehmän taudin uhatessa Suomen hirvieläimiä.

Hirviyrityksen lisäksi Venäjän metsästäjissä kuvataan perinteisiä komilaisia metsästystapoja romaanin alaotsikon Eräurheilua Kominmaalla mukaisesti. Kertojan näkökulma on konsultti Pekka Pakkalalla, ja romaani tapahtuu Vladimir Putinin jälkeisessä vallan siirron ajassa.

Uusi aika tarjoaa jälleen yritysmahdollisuuksia, kun Ukrainan erikoisoperaation talouspakotteet hellittävät. Pimeys kirkastuu aitovenäläiseksi kulta-ajaksi lupaavat uuden Venäjän, Novoimperiumin, vallanpitäjät.

Suomalais-ugrilaisiin kansoihin olen tutustunut Venäjän-matkoillani. Ensimmäisen kerran tapasin ugrikirjailijoita Viron Lohusalossa 1996 ja sen jälkeen olen vieraillut Udmurtiaa lukuun ottamatta kaikissa ugritasavalloissa. Olen ollut mukana myös M. A. Castrénin seuran ja Suomalais-ugrilaisten kirjallisuuksien AFUL:n hallituksissa.

Komissa olen päässyt käymään vuonna 1997 ja 2017, joten eräkirjallisuuden perinnettä jossain määrin murtava teos on hakenut muotoaan useampia vuosia. Isona apuna matkan varrella on ollut Paula Kokkonen, joka opetti suomea Syktyvkarissa ensimmäisen Komin-vierailuni aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista, vastaan mahdollisimman pian.